A kismamajógával segítséget szeretnék nyújtani abban, hogy a várandósság időszaka minél kiegyensúlyozottabban, minél örömtelibben teljen és hozzásegíteni a leendő anyákat ahhoz, hogy a szülésre testileg-lelkileg ráhangolódjanak, és boldogan, szorongás nélkül várják azt. A kismamajóga hozzájárul e más állapot könnyű és derűs átéléséhez, és segít megérteni az anya testében lezajló változásokat, valamint fizikailag és mentálisan felkészít a szülésre, hogy az egy boldogan várt, természetes esemény legyen. A kismamajóga egyik célja a test fizikális felkészítése a szülésre (csípő körüli izmok lazítása, gátizmok kondicionálása, légzés stb. Másik célja egy lelki kapcsolat megerősítése születendő gyermekünkkel, ráhangolódás a babára.

A kismamajógát bárki elkezdheti mindenféle előképzettség nélkül a 14. héttől, hacsak az orvos el nem tiltotta  a mozgástól.

Egy kismamajóga óra felépítése: 

 
  • Minden óra a ráhangolódással kezdődik, gondolatban megbeszéljük a babánkkal is, hogy mit fogunk csinálni. Ezt követi egy sajátos bemelegítés, amelynek célja a test szimmetriájának beállítása, a test könnyed átmozgatása. Majd néhány olyan légzőgyakorlat következik, amelyek összekapcsolják a ráhangolódás és átmozgatás fázisát a konkrét jógagyakorlatokkal.
  • Ashanák (testhelyzetek) következnek. Ezen testhelyzetek mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőizületek rugalmasságát és a medence lazítását célozzák.
  • Gátizomtorna, amely ahhoz szükséges, hogy a gát tájéki izmok erősebbé váljanak.
  • A következő lépés a Pranayama (speciális légzés): gyakorlása során megtapasztalhatjuk a helyes, könnyed légzést, az izmok egyidejű lazulását, a hangokkal összekapcsolt, légzések általi pszichikai lazítást.
  • Az óra befejező része a mélyrelaxáció. Ez a módszer, ami a várandós anyákat mentálisan megerősíti, lélekben felkészíti őket a félelemmentes szülésre. Ebben a lecsendesedett, ellazult állapotban a legtöbb kismama nagyon jól tud pihenni.

Ha kedvet érzel, hogy kipróbáld pocakosan is  a jógát, várlak szeretettel  az óráimon Tatabányán és Sümegen!

Csalló Mónika - kismamajóga oktató 

Érdeklődni a következő elérhetőségek valamelyikén tudsz:

E-mail: monika.csallo@gmail.com

Tel: 06/70-614-4159

Szerző: Maternity  2011.10.22. 10:22 Szólj hozzá!

Címkék: Kismamajóga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása