"Kezdő" Anyaként nem könnyű kitalálni miért sír a kisbabánk. Éhes, fáj a hasa, elfáradt vagy csak tisztába kell tenni? Ez az elején nehezebb, mert még nem ismerjük a baba szokásait, ritmusát.. Nehéz eldönteni kire hallgassunk.. Anyukánkra, védőnőre, gyerekorvosra, barátnőre.. Nagyon sok jótanácsot kapunk ebben az időszakban, és néha az egyik tanács szöges ellentéte a másiknak.. Én azt mondom, mindig hallgassatok a megérzéseitekre! Hallgassátok meg a véleményeket, de úgy döntsetek ahogy Ti a legjobbnak gondoljátok. Minden anya és minden baba más! 

Én ötleteket szeretnék adni, illetve több anyuka által kipróbált módszert, ami irányt mutathat a nehézség leküzdésében. 

Hasfájás: talán a legnagyobb kezdeti nehézség. Nagyon sír,szenved a baba, és nem tudunk igazán segíteni.. Nem tudtam elfogadni, mikor mindenki csak azt mondta, így nőnek fel a gyerekek, majd kinövi stb. Kerestem a megoldást, de folyamatosan falakba ütköztem. Mígnem magamtól megtaláltam a következő lehetőségeket.

  1. Espumisan, Infacol (ugyanaz a hatóanyag, gyógyszertárban kapható)
  2. Édeskömény tea. (Itt nagyon fontos, hogy nagyon "gyenge" , szalmasárgánál nem erősebb színű teát készítsünk, ellenkező esetben még fokozza a görcsöt.
  3. Lycopodium: 16-20 óra között a panaszok felerősödnek (Homeopátiás szer)
  4. Nux vomica: mohón, sok levegőt nyelve szopik a kisbaba, emiatt evés után nem sokkal fájdul meg a hasa (Homeopátiás szer)
  5. Colocynthis: görcsös hasfájás, a panaszok a pocak masszírozására, melegre enyhülnek, gázok ürítése után megkönnyebbül a baba (Homeopátiás szer)
  6. Gripe water  (gyógyszertárban kapható)
  7. Szőlőmagpárna (dm-ben kapható, mikrohullámú sütőben fél perc alatt megmelegítve, majd a baba pocakjára téve nagyon jól oldja a görcsöt. természetesen egy átvasalt, megmelegített pelenka is ugyanezt a célt szolgálja)
  8. Szélcső újszülötteknek (nem vagyok híve a szélcsőnek, és hogy a záróizmokat piszkáljuk, de vannak olyan hasfájós babák, akiknél csak ez segít. Egyszerű használni, be kell kenni popsikrémel a vékonyabb végét, és felhelyezni a végbélnyíláson 2cm-re kb. A szél és a széklet könnyen távozik ezen az üreges puha csövön)
  9. Activátor 8-10 csepp (Forever Living Product) 
  10. Pocakmasszázs (babás jógán , védőnőtől, könyvből egyaránt megtanulható)
  11. A hasfájós babák egy részének jól esik a hasonfekvés, és a következő pozíció 
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  

 

 

 

 

 

Alvás: Ez nem könnyű.. Vannak gyerekek akiknek egyszerűen kevesebb az alvásigénye, vannak akik jó alvók. Kezdetben azonban szinte egész nap alszanak, majd szép fokozatosan fent vannak 1,5-2 órát, és újra elálmosodnak. Semmi mást nem kell tenni, először csak megfigyelni, hogy  a kicsi milyen ritmusban alszik. A kisfiam nem volt túl jó alvó, sőt.. 8-10 hónaposan ott tartottunk, hogy még mindig csak kézben, ringatva aludt el, és ha nem elég óvatosan tettük le, felébredt, és kezdhettük előröl.. Ekkor kaptuk a védőnőnktől azt a tanácsot, hogy olvassuk el a "Minden gyerek megtanul aludni" c. könyvet, mert az már sok anyukának segített.. Nem mondom az első 3 este nagyon nehéz volt, mert Barni a szobájában sírt, és a miénkben a férjem pedig csinálta amit a könyv mondott. És láss csodát, sikerült, Barni megtanult aludni :-) Boginál már sokkal ügyesebbek voltunk, bár lehet hogy ő alapból jóalvó :-) 

 

Szerző: Maternity  2011.11.03. 21:53 1 komment

Címkék: Hasfájás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babmama 2011.11.17. 20:39:08

Kisfiam kezdettől fogva külön szobában alszik és nagyon jól. Az elválasztási időszakban több hónapig voltak problémáink, naponta többször aludt, de csak 20 perceket (20 perc alatt jutna el a mély, pihentető alvásig) és éjjel is sokszor felébredt. A Suttogó c. könyvből merítettem erőt, hogy rászoktassam a rendszeres alvásra: minden alkalommal ugyanakkor tettem le és ugyanakkor mentem be hozzá - 5 napig üvöltött (a napi 2x2 óra alvásidőt is végig), én meg rágtam a körmöm a másik szobában. 6. nap aludt, mint a tej.
Most két éves és éjjel 12 órát, ebéd után pedig 3-4-et alszik. Kifejezetten ő akar "bemászni" a kiságyba.
Szóval, lelkierő és határozottság, lányok! A gyerekek rendszerben élve érzik biztonságban magukat! :-)
süti beállítások módosítása